Alanın Şefi: A.RIZA ÇELEBİ
Atölye Şefi: CEMALETTİN SÖKÜLMEZ, RECEP AYDOĞAN, MUHARREM YALÇIN
Atölye sayası: 3 Adet
Derslik sayısı: 3 Adet
Teknolojinin gelişmesi insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmek, insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını hedeflemiştir. Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir.
Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi durumundadır.
Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde, sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir.
Ülkemiz, bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.
Okulumuz Makine Teknolojileri alanında, tasarım ve imalat teknikleri, takım tezgahları, ölçme kontrol, kalite kontrol, malzeme bilgisi, makine bilgisi, prototip geliştirme, AR-GE Proje geliştirme, CNC programlama konularında, klasik ve modern imalat yöntemleri, uygulama ağırlıklı öğretim yapılmaktadır. Mezun olduktan sonra fabrikalarda göreve başladıklarında her türlü tezgâhlarda operatör olarak üretim yapabilecek, kısa sürede sorumluluk alabileceklerdir. Makine teknolojileri alanında 10. sınıf temel imalat işlemlerinden sonra; Bilgisayarlı Makine imalatı (CNC) ve Makine Bakım Onarım Dallarında eğitim verilmektedir. Bu bölümlerden mezun olanlar fabrikalarda tezgâh operatörü, her çeşit imalat kalıp tasarımı, kalıp tasarımı imalatı ve üretimini gerçekleştirebilir. Okulumuzda bulunan alana bağlı dallar şunlardır;
1- BİLGİSAYARLI MAKİNA İMALATI:
Bilgisayarlı Makine İmalatı (CNC) Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlilikleri kazanan meslek elemanları, makine teknolojisi ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilirler. Bu mesleklerdeki elemanlar fabrikalarda, kendi atölyelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Bulundukları işletmelerde çalışanlarla iş birliği ve uyum içerisinde üretim yaparlar. Tasarım bürolarında bilgisayar ortamında, imal edilecek makine ekipmanını iki ve üç boyutlu olarak tasarlarlar. Tasarlanan makine veya endüstriyel tesis ekipmanlarını, imalat atölyelerinde, CNC tezgâhlarında imal ederler. Çalışma ortamları; iyi aydınlatılmış, havalandırılması ve yalıtımı iyi yapılmış, kısmen gürültülü, iş güvenliği ve işçi sağlığı ile ilgili tedbirlerin alındığı, bireysel ve ekip çalışmalarının yapıldığı kapalı büro, atölye ve fabrika ortamlarıdır. Makine Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde (otomotiv, gemi, uçak, endüstriyel tesisler) çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler.
2- MAKİNA BAKIM ONARIM:
Makine Bakım Onarım dalından mezun olan öğrencilerimiz, her türlü fabrikalarda bakım teknisyeni olarak görev yapabilirler. Her türlü takım tezgâhlarını kullanarak makine parçalarının imalatını yaparlar. Ayrıca komple çalışan makine ve sistemlerde kullanılan hidrolik ve pnömatik sistemlerin bakım, onarım ve kullanımını gerçekleştirebilirler. İmalat sektöründe kullanılan kayış-kasnak sistemleri, dişli sistemleri, redüktör kutuları, keçe conta değişimi, rulman söküp takma gibi birçok işlemleri teknoloji kurallarına uyarak yapabilirler.
Ayrıca, Makine Teknolojileri Alanında, Robotik sistem projeleri ve Uluslar arası Robot yarışmaları için çalışmalar devam etmektedir.